UN je odredio korake koje treba ispuniti

WHO i UN odredili su korake za postizanje svjetskih ciljeva cijepljenja protiv COVID -a

Svjetska zdravstvena organizacija danas je pokrenula Strategiju za postizanje globalne vakcinacije protiv Covid-19 do sredine 2022. godine (Strategija) kako bi pomogla u okončanju pandemije s dva koloseka: ljudi u siromašnijim zemljama i dalje su u opasnosti, dok su oni u bogatijim zemljama sa visokom stopom vakcinacije uživaju mnogo veću zaštitu.

SZO je postavila cilj da vakciniše 10% svake zemlje, ekonomije i teritorije do kraja septembra, ali do tog datuma 56 zemalja to nije moglo učiniti, velika većina su to zemlje Afrike i Bliskog istoka.

Nova strategija ocrtava plan za postizanje ciljeva WHO-a o vakcinaciji 40% stanovništva svake zemlje do kraja ove godine i 70% do sredine 2022. godine.

"Nauka je odigrala svoju ulogu isporučujući moćne alate za spašavanje života brže nego za bilo koju epidemiju u istoriji", rekao je generalni direktor SZO dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Ali koncentracija tih alata u rukama nekoliko zemalja i kompanija dovela je do globalne katastrofe, gdje su bogati zaštićeni, a siromašni i dalje izloženi smrtonosnom virusu. Još uvijek možemo postići ciljeve za ovu i sljedeću godinu, ali to će zahtijevati nivo političke predanosti, akcije i saradnje, iznad onoga što smo vidjeli do sada. ”

"Ovo je skup, koordiniran i vjerodostojan put izlaska iz pandemije COVID-19 za sve i svuda", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres. „Bez koordiniranog, pravičnog pristupa smanjenje broja slučajeva u bilo kojoj zemlji neće se održati s vremenom. Za dobrobit svih, moramo hitno dovesti sve zemlje na visok nivo pokrivenosti cijepljenjem. ”

Da bi se postigli globalni ciljevi cijepljenja, trebao bi postojati pristup u tri koraka cijepljenju, sa svim starijim odraslim osobama, zdravstvenim radnicima i visokorizičnim skupinama svih dobi, u svakoj zemlji koja se prvo cijepi, a zatim slijedi puna odrasla dobna skupina u svakoj zemlje i na kraju produženo cijepljenje adolescenata.

Za cijepljenje 70% svjetske populacije potrebno je najmanje 11 milijardi doza vakcine. Do kraja rujna u svijetu je već primijenjeno nešto više od 6 milijardi doza. S obzirom da globalna proizvodnja cjepiva sada iznosi gotovo 1,5 milijardi doza mjesečno, postoji dovoljno vakcine iz perspektive ponude za postizanje globalnih ciljeva vakcinacije pod uvjetom da postoji jednaka raspodjela tih doza. 

Već su uložena značajna sredstva za nabavku većine potrebnih doza vakcine za zemlje sa niskim i nižim srednjim prihodom putem COVAX-a, Afričkog fonda za nabavku vakcina (AVAT) i bilateralnih ugovora. Potrebna su dodatna ulaganja kako bi se osigurale preostale doze vakcina za ove zemlje, kao i ulaganja za podršku isporuke unutar zemlje.  

Strategija navodi prioritetne akcije potrebne od različitih aktera za postizanje ciljeva.


Comments

Popular posts from this blog

Sukobi dok demonstranti traže prestanak nasilja nad ženama

Dokumenti koji su procurili povezuju vrhunske kineske lidere sa obračunom Ujgura

Dionice kazina u Macau pale nakon hapšenja "ilegalnih kockanja".