WHO preporučuje revolucionarne

SZO preporučuje revolucionarnu vakcinu protiv malarije za djecu u riziku

Istorijska preporuka RTS -a, S/AS01 može potaknuti borbu protiv malarije


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje široku upotrebu vakcine protiv malarije RTS, S/AS01 (RTS, S) među djecom u podsaharskoj Africi i u drugim regijama s umjerenim do visokim prijenosom malarije P. falciparum . Preporuka se temelji na rezultatima tekućeg pilot programa u Gani, Keniji i Malaviju koji je od 2019. godine dosegao više od 800 000 djece.


„Ovo je istorijski trenutak. Dugo očekivana vakcina protiv malarije za djecu je proboj u nauci, zdravlju djece i kontroli malarije ”, rekao je generalni direktor WHO-a dr Tedros Adhanom Ghebreyesus . "Korištenje ove vakcine povrh postojećih alata za sprječavanje malarije moglo bi spasiti desetke hiljada mladih života svake godine."


Malarija je i dalje primarni uzrok dječjih bolesti i smrti u podsaharskoj Africi. Više od 260 000 afričke djece mlađe od pet godina godišnje umire od malarije.

Posljednjih godina SZO i njeni partneri izvještavaju o stagnaciji u tijeku borbe protiv smrtonosne bolesti.

"Vekovima je malarija proganjala podsaharsku Afriku, uzrokujući ogromnu ličnu patnju", rekao je dr Matshidiso Moeti, regionalni direktor SZO za Afriku . "Dugo smo se nadali efikasnoj vakcini protiv malarije, a sada po prvi put imamo vakcina koja se preporučuje za široku upotrebu. Današnja preporuka nudi tračak nade za kontinent koji snosi najveći teret bolesti i očekujemo da će mnogo više afričke djece biti zaštićeno od malarije i izrasti u zdrave odrasle osobe. ”

Preporuka SZO za vakcinu protiv malarije RTS, S

Na osnovu savjeta dva globalna savjetodavna tijela SZO -a, jednog za imunizaciju, a drugog za malariju, Organizacija preporučuje da:


SZO preporučuje da se u kontekstu sveobuhvatne kontrole malarije RTS, vakcina protiv malarije S/AS01 koristi za prevenciju malarije P. falciparum kod djece koja žive u regijama sa umjerenim do visokim prijenosom prema definiciji WHO -a. RTS, S/AS01 cjepivo protiv malarije treba dati u rasporedu od 4 doze za djecu od 5 mjeseci starosti radi smanjenja bolesti i opterećenja malarijom.

Sažetak ključnih nalaza pilota cjepiva protiv malarije

Ključni nalazi pilota izvijestili su o preporuci na osnovu podataka i uvida dobijenih nakon dvogodišnje vakcinacije u klinikama za zdravlje djece u tri pilot zemlje, provedene pod vodstvom ministarstava zdravlja Gane, Kenije i Malavija. Nalazi uključuju:


Sljedeći koraci za cjepivo protiv malarije koje preporučuje WHO uključivat će odluke o financiranju globalne zdravstvene zajednice za šire uvođenje i donošenje odluka zemlje o tome hoće li se vakcina usvojiti kao dio nacionalnih strategija za kontrolu malarije.

Finansijska podrška

Finansiranje pilot programa mobilisano je kroz saradnju bez presedana između tri ključna globalna tijela za finansiranje zdravstva: Gavi, Saveza za vakcine; Globalni fond za borbu protiv AIDS -a, tuberkuloze i malarije; i Unitaid.


Comments

Popular posts from this blog

Sukobi dok demonstranti traže prestanak nasilja nad ženama

Dokumenti koji su procurili povezuju vrhunske kineske lidere sa obračunom Ujgura

Dionice kazina u Macau pale nakon hapšenja "ilegalnih kockanja".